

Agenda Regional Food Loss & Waste Workshop WebEx, Riyadh, Kingdom of Saudi Arabia 15th October 2020



Thursday, 15 October 2020

TIME	SESSION	PRESENTER	DURATIO	
12:30 – 12:45	OPENING SESSION (15 MIN)			
	Welcoming Address Chairperson of the G20- MACS2020	Prof. Suliman Ali Al-Khateeb, Kingdom of Saudi Arabia	5 min	
	2. Introduction	Mr. Stefan Lange, Thünen Institute, Germany	5 min	
	3. UNEP Overview of Food Loss & Waste Initiative	Mr. Sami Dimassi, Director and Regional Representative, West Asia Office, UNEP	5 min	
12:45 – 13:30	SESSION 1. FOOD LOSSES & WASTE STRATEGY TO ENHANCE FOOD SECURITY (45 MIN)			
	MODERATOR: MISS ARWA NUMAN, KINGDOM OF SAUDI ARABIA			
	Food Waste and Loss: an Integral part of achieving sustainable Food Security	Mr. Essa AbdulRahman AlHashemi, (Head of Food and Water Security, UAE)	10 min	
	2. Food loss and waste in the wheat value chains of Egypt, Jordan and Morocco	Dr. Yigezu Atnafe Yigezu (ICARDA, Jordan)	10 min	
	3. Food Security Strategy of the Kingdom of Saudi Arabia	Eng. Abdullah AlRabiah (SAGO, KSA)	10 min	
	Open Discussion		15 min	
13:30 – 14:20	SESSION 2. STRATEGIES FOR FIGHTING FOOD WASTE IN BUSINESS SECTOR (50 MIN)			
	MODERATOR: DR. FELICITAS SCHNEIDER, THÜNEN INSTITUTE, GERMANY			
	Challenges for FLW infrastructure and logistics in GCC countries	Mr. Najeeb Alhumaid (Farrelly & Mitchell Business Consultants Ltd)	10 min	
	Measuring FW at hotels and restaurants and economic benefit from prevention: The Food Waste Opportunity	Mr. Ignacio Ramirez (Winnow Solutions, UAE)	10 min	
	Food Bank cooperation as a strategy to fight Food Waste	Mr. Amer AlDakhil: Secretary- General Specialized Council for the Preservation of Grace	10 min	
	Discussion		20 min	

TIME	SESSION	PRESENTER	DURATION	
14:40 – 15:30	SESSION 3. FOOD WASTE AT HOUSEHOLD LEVEL (50 MIN)			
	MODERATOR: MISS ARWA NUMAN, KINGDOM OF SAUDI ARABIA			
	1. Food Waste Index	Ms. Clementine O´Connor (UNEP)	10 min	
	2. Strategies for Food Waste Reduction at Household Level	Mr. Tarik Ismail (Chief Executive Officer - Savola World)	10 min	
	3. KSA FLW Baseline	Dr. Mohammed S Alamri (Saudi Grains Organization (SAGO))	10 min	
	Open Discussion		20 min	
15:30 – 16:20	SESSION 4. PANEL DISCUSSION ON THE ROLE OF CO SUPPLY CHAIN (50 MIN)	LD CHAIN IN GCC REGION TO CONSOLI	DATE FOOD	
	MODERATOR: MR. STEFAN LANGE, THÜNEN INSTITUTE, GERMANY			
	Cold Chain strategy to consolidate food chain in GCC countries	Mr. Abdullah Hamdan Al-Anazi (LuLu Saudi Hyper Market)	10 min	
	2. Cold chain strategy to consolidate food chain in KSA	Prof. Salah Mohammed Aleid (King Faisal University, KSA)	10 min	
	Open Discussion		30 min	
16:20 – 16:30	CLOSING SESSION (10 MIN)			
	Concluding Remarks	Dr. Felicitas Schneider, Thünen Institute, Germany	5 min	
	Closing Remarks	Prof. Suliman Ali Al-Khateeb, KSA	5 min	

